Denne roman af Ian McEwan er interessant læsning. Først og fremmest så er der voldsomt meget lægesnak i den (Jeg er pludselig meget taknemmelig for, at jeg har set samtlige afsnit af “Greys Hvide Verden”, ellers ville jeg nok have været helt tabt). Men ser man forbi lægesproget, så er det en roman, som gerne vil lære os noget om, hvor skrøbeligt livet er, og at man kan finde skønhed i selv de mindste situationer, hvis bare vi husker at kigge efter. Lørdag er skrevet i efterdønningerne af 11. september, hvor Vesten skal til at finde sig selv i skyggen af terrorisme.

Historien følger en dag (26 timer) i den midaldrende Henry Perownes liv. Han er en succesful neurokirurg og familiefar. Dagen er lørdag d. 15. februar 2003, som er den dag, hvor Londons største demonstration mod invasionen af Irak forgik.

Perownes dag begynder tidligt om morgenen, da han får øje på et brændende fly på himlen. Hans tanker svirrer imellem ulykke eller terrorisme… Derfra går det stærkt. Han kører ind i en parkeret bil – Han bliver afpresset og overfaldet af den anden bils chauffør – Han spiller squash – Han besøger sin mor på et plejehjem – Han ser sin søn øve med sit band – Han tager hjem og laver mad til familien – Han skændtes med sin datter om Irak – Familien bliver overfaldet af hjemmerøvere – Perowne og sønnen overmander den ene hjemmerøver og får smidt ham ned af trappen – Politi og ambulance dukker op og kører lidt efter igen. Ikke længe efter ringer hospitalet og beder Perowne komme på arbejde, da der er dukket en akut sag op… En mand er faldet ned af nogle trapper og har brug for en operation!

Den 26-timers lange fortælling giver Ian McEwan mulighed for at få de små detaljer af “hvid støj” med, som på den korte bane ser ligegyldige ud, men på den lange bane kan ende med at være ret essentielle. Både skrivestilen og de intense detaljer minder om den struktur, der bliver brugt i Mrs. Dalloway af Virginia Woolf, men Lørdag er blot nutidsversionen, en slags “post 11. september udgave”.

Oprindeligt postet på Instagram d. 31.5.2020.