En helt normal familie eller er de skrupskøre?? Sandheden ligger nok et sted midt imellem. Korrektioner af Jonathan Franzen er et rørende familiedrama fuld af humor og tragedie.

Efter at romanen har stået på min bogreol i mange år og ventet på at blive læst, fik jeg endelig taget fat i den i denne uge, og det endte faktisk med at blive et fascinerende bekendtskab med familien Lambert.

Det er et portræt af den generationskløft, der findes i enhver familie. På den ene side finder man Enid Lambert, familiens matriark, en meget bekymret og melankolsk dame, som bærer alles byrder og mulige byrder på sine skuldre. Hendes mand, Alfred, som lider af parkinsons og samtidig udviser tegn på begyndende demens, bruger det meste af sin tid på at kæmpe for sin ret til et karbad eller på at hænge ud i kælderen, hvor han har gang i hemmelige og lettere lyssky ting.

På den anden side står Lambert-børnene. Den ældste søn, Gary, er pengefikseret og lægger vægt på materielle ting, og han er gift med en kvinde, som vil have så lidt så muligt at gøre med svigerfamilien. Den mellemste søn, Chip, en forhenværende collegeprofessor, som blev fyret efter en affære med en ung studerende, bruger det meste af sin tid på at finde ud af, hvad han skal gøre med sit liv. Denise, familiens yngste, er blevet skilt fra hendes mand og har samtidig mistet sit job, fordi hun havde en affære med chefens kone.

Historiens omdrejningspunkt er Enids forsøg på at samle familien til en sidste jul, før Arthur mister den sidste af sin realitetssans. Det bliver en jul, som får rippet op i hemmeligheder, fiaskoer og følelsesmæssige sår, men som også giver familien mulighed for at korrigeret nogle ting.

Jeg er næsten sikker på, at alle familier har deres egen version af en meget irriterende Enid, men denne roman giver et indblik i, hvorfor hun opfører sig sådan. Jeg forstår det nu – jeg forstår, hvorfor hun (både Enid Lambert og min egen version af Enid) er sådan.

Om ikke andet, så sætter jeg endnu mere pris på min egen tossede familie efter mødet med Familien Lambert.

Oprindeligt postet på Instagram d. 13.6.2020.