Hvad nu hvis man kan ændre fortiden og alle historiebøgerne?
Skal man så gøre det?

Det forsøger Stephen King at svare på i en 849 siders tidsrejse tilbage til 60’erne, hvor målet er at forhindre mordet på Præsident Kennedy. Og nu man alligevel er i gang, så kan man lige så godt rydde op i et par andre ting også… eller hvad?? Denne interessante problematik, samt overvejelserne af, hvad der mon vil ske, hvis historien bliver ændret, er beskrevet på betagende og troværdig vis. Som læser er man fuldstændig fanget af ”hvad nu hvis”, og samtidig sidder man og dagdrømmer om en mere simpel tid, hvor samfundet virker mindre kompliceret.

Hovedpersonen er den 35-årige fraskilte high school-lærer, Jake Epping, som bliver stillet over for et dilemma, den dag hans gamle ven Al viser ham en skjult tidstunnel. Al overtaler Jake til at tage turen tilbage til 1958 og vente fem år for at gøre et forsøg på at forhindre mordet på Kennedy.
Jake accepterer og siger dermed farvel til en verden med mobiltelefoner og internet og træder ind i en verden med små priser, store dollargrin, gamle kønsroller – og musik, som han lettere kan danse til.

Men det er ikke en hyggetur – Jake er en mand på en mission; meningen er, at han skal fokusere på Lee Harvey Oswalds og dennes færden. Meningen er, at han skal forhindre et mord. Det er ikke meningen, at han skal indlede et forhold til den smukke bibliotekar Sadie, men Jake kommer til at befinde sig rigtig godt i 60’erne. Dog mærker han konstant, at universet modarbejder ham; den kæmper imod de ændringer, som han forsøger at skabe. Men hvorfor gør den det…?

Jeg elsker Stephen Kings univers og er især betaget af de små intertekstuelle detaljer fra andre af hans romaner, der pludselig dukker frem. I dette tilfælde er det byen Derry, nogle forsvundne børn og en uhyggelig klovn (Pennywise), ligesom der også er flere henvisninger til Shawshank Fængslet.

22.11.63. er absolut værd at læse – filosofisk og med humor; alle kan tænke “hvis bare nu…”, og romanen er en filosofisk reminder om, at man bør sætte pris på det man har.

Oprindeligt postet på Instagram d. 2.6.2020.