And now for something completely different.

Mens jeg læste engelsk på SDU fulgte jeg et fag, der hed “Alternative historier og spekulativ fiktion”. Et interessant fag med et enormt pensum – og for at være ærlig læste jeg kun lige, hvad der var mest nødvendigt for at komme igennem faget og brugte istedet min energi på nogle af de andre fag… det fortryder jeg lidt nu, efter jeg har opdaget hvor mange litterære oplevelser, jeg har misset (men så er det da heldigt, at jeg har tid nu).

F.eks. så er denne grafiske roman en af dem, som var på pensum-listen. Det er samtidig mit første møde med en grafisk roman (totalt flashback til mit børneværelse, hvor jeg lå og læste Anders And blade), dog er der her et noget mere alvorligt emne. Watchmen er en dystopisk fortælling, der foregår i 1985, hvor verden står foran 3. verdenskrig med USA og Sovjetunionen som de stridende parter. Det er en verden, hvor superheltene ikke er “super”. De er blot normale mennesker, som har lidt svært ved at kende forskel på god og ond og på, hvad der er rigtigt og forkert. Derfor spørger romanen “Who watches the Watchmen”…

Det er jo et interessant spørgsmål – både i tegneserieverdenen, men også i vores verden i dag med alt hvad der foregår omkring os. Hvem holder egentlig øje med dem, der bestemmer? Hvem holder øje med de udøvende magter?

Så faktisk er det en omvendt superheltehistorie, som stiller kritiske spørgsmål til de superhelte-universer, som mange af os hopper ind i med jævne mellemrum (i både Marvel og DC Comics) og som også nemt kan overføres til vores verdens problematikker.

Hvis du er vild med superhelte-temaet, er vild med historie eller hvis du kan lide tegneserier, så er “Watchmen” absolut værd at læse.

Oprindeligt postet på Instagram d. 1.7.2020.