Lever du det liv, du har lyst til, eller lever du det liv, der forventes af dig? Mikkel Mosens roman Ud af Slumreland gør meget mere end blot at underholde – den minder dig om at kigge lidt nærmere på dit eget liv – Udlever du din drøm, eller lever du bare…?

Eik Enghoff har forladt storbyen og slået sig ned på Ærø sammen med sin kone og børn. De har det godt Ærø. Eik er office manager på turistbureauet. Mona, Eiks kone, er selvstændig og i fuld gang med at optimere og udvide sin forretning. Eik keder sig dog i dagligdagens kedelige trummerum. Han savner spænding og indhold i tilværelsen.
Men det bliver der lavet om på, da de får besøg af Jasper, Eiks gamle ven fra gymnasietiden. Jasper lever det liv, som Eik drømmer om. Jasper vælter sig i damer, enorme mængder alkohol, ingen forpligtigelser, og samtidig har han stor succes som freelance-journalist og forfatter. Eik er forblændet af Jasper og drages af den frie tilværelse. Men kan man tillade sig at droppe alt og gå nye veje?? Sammen med Jasper begiver Eik sig ud på en vild roadtrip for at finde sine tabte drømme. En tur som tager dem til Møn, København og helt til Spanien.

Jeg er vild med historien. Det er en underholdende fortælling, som udfolder sig i takt med Eiks udvikling. Næsten som en helt “coming-of-age” roman – men blot med voksne.
Sproget er skarpt, til tider hårdt, akademisk og, fristes jeg til at sige, højkulturelt. I mit hoved er Jasper en fusion af Mads “Blærerøv” Christensen og Thomas Blachman – i hvert fald når han snakker. Eik er medløberen, der forsøger at finde hoved og hale i Jaspers utopiske verden og samtidig forsøger at udleve sine egne drømme, alt imens han kæmper med også at holde fast i familie-tanken. Men kan man få det hele?

Flere gange undervejs i læsningen havde jeg lyst til at sparke Eik bagi og råbe “TAG DIG SAMMEN”; Sådan havde jeg egentlig også med Jasper, når jeg tænker over det… Shit, han er belastende. Men det er nok, fordi jeg selv kender en Jasper-type eller to – Totale Monet-maleri-personer… På afstand ser det så smukt og spændende ud, men når man kommer helt tæt på, så er det bare en masse klatter maling.
Men Jasper-figuren har et godt formål. Han får os til at kigge os selv efter i sømmene. Og det kunne vi alle sikkert trænge til en gang imellem.

Ud af Slumreland er et “wake up call” til alle – en opfordring til at tage dit liv op til overvejelse. Er du lykkelig, lever du drømmen, skal der fjernes noget eller tilføjes noget nyt? Det er dit liv – lad være med at sløse det væk!