Når en af mine elever begejstret snakker om en serie, hun er begyndt at læse, så bliver jeg jo næsten nødt til at undersøge, hvad det er for et guldkorn, hun har fundet. Og det viste sig at være en rigtig god idé. Elly Griffiths krimiserie om Dr. Ruth Galloway kan virkelig noget. Den er fuld af elementer fra arkæologi, mytologi og folkesagn, alt sammen flettet ind i en gribende kriminalsag.

Pigen Under Jorden er første del i serien og handler om to piger, som er forsvundet med 10 års mellemrum. Nu er der fundet nogle knogler i en saltmarsk i Norfolk, England, og Kriminalinspektør Harry Nelson har sendt bud efter den lokale arkæolog, Dr. Ruth Galloway. Politiet håber, at de knytte knoglerne til en af de forsvundne piger, så i det mindste en af familierne kan få vished og måske lidt ro i sindet. Men desværre konkluderer Ruth Galloway hurtigt, at knoglerne stammer helt tilbage fra jernalderen. På trods af opdagelsen har både Harry Nelson og Ruth Galloway på fornemmelsen, at det pludselige fund af de gamle knogler har forbindelse til de to forsvundne piger. Den fornemmelse bliver bakket op af nogle meget mystiske breve, som dukker op hos Harry Nelson.

Ruth og Harry starter et umage samarbejde for at få fundet de to piger og for at finde ud af, hvem der står bag deres forsvinden.

Miljøet i romanen skifter mellem den fascinerende og øde saltmarsk med alle dens skjulte hemmeligheder og det klassiske bymiljø fuld af travle mennesker og bygninger –  Det giver en interessant kontrast mellem fortid og nutid, som giver et ekstra twist til at øge mystikken og intensiteten i jagten på opklaringen af sagen.

Pigen under Jorden var en positiv overraskelse, og det er bestemt ikke den eneste roman i serien, som jeg har tænkt mig at læse. Den var super spændende og gribende. Især hovedpersonen, Dr. Ruth Galloway, er en interessant og identificerbar personlighed. Hun er kejtet og lettere kikset, en nørdet og meget katte-glad kvinde (og ja – der er lidt crazy cat lady vibes over hende, men det øger faktisk bare hendes charme). Jeg glæder mig til at følge Dr, Ruth Galloway i de efterfølgende bøger.