En Lykkelig Slutning er endnu en roman fra Maren Uthaugs hånd, hvor man med sikkerhed i stemmen kan sige: “Jeg har ALDRIG oplevet noget lignende!” Og det er egentlig det, jeg elsker ved hendes bøger – man ved aldrig, hvad man går ind til, når man slår op på første side… og først et par dage efter at man har læst den sidste side, bliver man klar over, hvad det er man har læst – og så kommer forargelsen snigende… Det er sgu en genial litterær konstruktion!

En lykkelig slutning beskriver Danmarks historiske og kulturelle aspekter omkring døden og begravelsesritualerne gennem en periode på næsten 200 år.

Historien er bygget op som en rammefortælling med Nicolas Christiansen i omkransende historie. Nicolas er 7. generation, der driver familien Christiansens bedemandsforretning. Nicolas kæmper med sine to børn, der er lidt udfordrede adfærdsmæssigt, og samtidig kæmper han også med sig selv – skal han undertrykke eller acceptere sin egen afvigende adfærd?

Den indre fortælling er bygget op som en slægtskrønike, hvor man møder de tidligere generationer af bedemænd i Christiansens familie. Her bliver det ret hurtigt klart, at det ikke er en helt normal familie, der er tale om (men hvem har i øvrigt en normal familie?). Familien har bl.a. været involveret i kontrollerede drab, der skulle forhindre overbefolkning, bekæmpelse af spøgelser (og sex med spøgelser) og ulovlig kremering. Og som om det ikke var nok, så har hver generation også deres helt egne personlige særheder; så som clairvoyance, nedarvet galskab og nekrofili.

Samtidig er der et system i videreførelsen af familien. Det er altid en dreng og pige (oftest i form af tvillinger). Drengene hedder alle Christian (lige på nær Nicolas, som skyldtes moderens oprør mod sin far), og pigerne får altid navnet Liliane. Liliane-pigerne virker forbandede; enten dør de meget tidligt, eller også er de ret så afsporede. Dette gør, at familien (igen, bortset fra Nicolas’ mor) bliver videreført fra Christian-siden af.

Da Nicolas bliver klar over familiens afsporede tendenser, der kulminerer med sine egne og sine børns afvigelser, træffer han en beslutning, som i sidste ende gerne skulle ende med En Lykkelig Slutning.

Det er en original historie, som balancerer på smuk vis mellem det næsten hysterisk morsomme og det direkte morbide. Jeg var underholdt og vildt forarget fra start til slut. Jeg glæder mig meget til at se, hvad Maren Uthaug finder på næste gang.