Denne bog tog totalt fusen på mig – Jeg elsker, når det sker!

Den Tavse Patient af Alex Michaelides er en mørk, nærmest gotisk fortælling om kærlighed, hævn og mord. Persongalleriet er detaljeret beskrevet med flere overraskende lag, der bliver afdækket, jo længere man kommer ind i romanen.

Romanen fortælles i to spor med to forskellige synsvinkler, og som læser er man konstant i et dilemma – for man er ikke i tvivl om, at man befinder sig i selskab med en upålidelig fortæller – men hvem af fortællerne er det – hvem lyver???

Alice har den ene synsvinkel – Hun er i 30’erne og sidder indespærret på et uhyggeligt sindssygehospital for særligt farlige kriminelle, fordi hun har dræbt sin mand. De var det perfekte par, men da Alice bliver fundet stående ved siden af liget af sin mand, som ligger på stuegulvet med seks skudhuller i ansigtet, krakelerer den perfekte facade. Alice siger intet, da hun bliver anholdt. Alice siger intet, da hun sidder på anklagebænken i retten. Alice siger intet, da hun bliver dømt til at forvaring på et psykiatrisk hospital. Flere år går, mange forsøger at få hul igennem – men Alice forbliver tavs.

Theo har den anden synsvinkel – Theo er kriminal-psykolog, og han har fra starten fulgt Alices sag tæt. Da han får muligheden for at få et job på det psykiatriske hospital, hvor Alice er anbragt, springer han til og øjner en mulighed for at få hende tilknyttet som patient – Theo er sikker på, at han kan få hende til at snakke igen.

Og ganske rigtigt – lige så langsomt begynder Alice at åbne op og betro sig til Theo og levere små stykker information om den skæbnesvangre aften. Og så er det ellers op til Theo (og læseren) at samle de enkelte informationer som et puslespil for til sidst at kunne se det større billede – og i sidste ende finde frem til sandheden.

Det er en overraskende og chokerende historie, som på prægtig vis er flettet ind i to forskellige skæbner, som smelter sammen til en genial roman. Her er tale om en “ren” historie – uden brug af de voldsomme virkemidler, som ofte er kendetegnende ved en psykologisk thriller. Her er blot tale om en veltilrettelagt fortælling, som aldrig giver læseren mere information end hvad der lige nøjagtig er brug for, og som holder spændingsniveauet hele vejen igennem.

Jeg ved ikke helt, hvad jeg havde forventet, da jeg gik i gang med at læse bogen, men den tog en drejning, jeg i hvert fald ikke havde forudset. Den ene side tog den anden, og pludselig var den slut, og jeg sad tilbage med den vildeste WAUW-følelse… Skynd dig at få læst den!

Anbefales til alle med hang til psykologiske thrillere.

———————————————-
Fakta om bogen:
Titel: Den Tavse Patient
Forfatter: Alex Michaelides
År: 2019
Forlag: Hr. Ferdinand
Sider: 368