En absurd, surrealistisk og helt igennem underholdende fortælling gemmer sig i Kim Leines horrorroman Dansk Standard, som, udover en hemmelig og temmelig skummel gruppe læger, også byder på en noget alternativ #metoo-situation involverende en hund… (Det er bare forkert på så mange måder!)

I historien møder vi søskendeparret E og Mette, som begge lider qua deres forfærdelige barndom – dog på hver deres måde.
E lever umiddelbart et meget normalt liv; han gør alt for ikke at gøre noget forkert, og ofte forsvinder han simpelthen i mængden. E har fortrængt alle de grimme minder fra barndommen og nægter at snakke om fortiden. Men da han adopterer en hund, som ikke er helt almindelig, begynder nogle af barndomstraumerne at dukke op til overfladen.
Mette er læge på et traumecenter, men hun er så påvirket af barndommens traumer, at hun med jævne mellemrum prøver at begå selvmord og ender med at blive indlagt, blot for at blive udskrevet og vende tilbage til sin lægegerning, som om intet var sket – og sådan kører det i ring.
Under en af Mettes mange indlæggelser kommer hun i forbindelse med Teosofisk Verdensuniversitet; en gruppe som tror på, at videnskab og åndelighed hører sammen. Men ret hurtigt bliver det klart, at ikke alt, gruppen foretager sig, tåler dagens lys – f.eks. har de haft held til at dyrke fransktalende biller på et ret ubehageligt sted, og nu arbejder gruppen ihærdigt på at vække de døde til live igen.

I et forsøg på at bearbejde deres barndomstraumer tager Mette og E kampen op mod Teosofisk Verdensuniversitet – for de har på ingen måder lyst til at skulle slå deres fortid ihjel endnu engang.

Med Dansk Standard får man ikke en klassisk horrorroman. Den ubehagelige undertone, som hersker hele bogen igennem, efterlader læseren i en gotisk stemning, som bidrager til uhyggen. Men i takt med at “weirdness”-faktoren stiger, så forsvinder gyser-elementet. Surrealismen og absurditeten vælter ind over læseren, og til sidst sidder man tilbage med et fåret udtryk i ansigtet og tænker: “Hvad pokker er det lige, jeg sidder og læser?!?!” Men jeg kan ikke påstå andet, end jeg var sindssygt godt underholdt hele vejen igennem. Det var absolut ikke en stil, jeg ville have forventet af Kim Leine – men jeg kan lide det!! Mere grotesk realisme, tak!

Læs den, hvis du er frisk på en noget anderledes fortælling, som vil ryste dig i din grundvold – Jeg garanterer, at du aldrig vil lade din hund sove i din fodende igen!

—————————————-
Fakta om bogen:
Titel: Dansk Standard
Forfatter: Kim Leine
År: 2019
Forlag: Gyldendal