Meter i Sekundet af Stine Pilgaard er en noget anderledes læseoplevelse, end jeg er vant til… og det er bestemt ikke en dårlig ting. Nu er det snart mere end 14 dage siden, at jeg læste den færdig, og latteren runger stadig i mit hoved, når jeg tænker på Parkerings-Peter, Anders Agger og orakelindustrien. Det er virkelig god og underholdende læsning. 

Historien følger en ung kvinde som med sin kæreste og deres lille barn slår sig ned i Vestjylland. Her kæmper hun med at blive integreret i det lille lokalsamfund, samtidig med at hun til stadighed kæmper med at få det almægtige kørekort, som efter mere end 80 køretimer og flere forskellige jyske kørelærere ender hos Parkerings-Peter. (Jeg ville ønske, at jeg havde taget kørekort hos ham!) I et forsøg på at lære de jyske manerer, opsøger hun på en noget stalker-agtig facon Anders Agger, som indvilliger i at hjælpe hende med at forstå den jyske jargon.

Hovedpersonens oplevelser i det jyske bliver krydret med de brevkasseindlæg og besvarelser, som hun via sit arbejde som brevkasseredaktør for den lokale avis kommer i forbindelse med.

Det er en hurtigt læst bog, som af flere omgange fik mig til at skraldgrine. Jyderne er beskrevet som vaskeægte stereotyper og virker ret genkendelige i forhold til de landsbyer, jeg selv som udefrakommende falstring indimellem færdes i. Hele konflikten som består i at lande og slå rødder på et nyt og fremmed sted er et evigt aktuelt emne, som krydres med at skulle leve op til samfundets normer og forventninger… og ikke mindst også ens egne personlige forventninger.

Læs den, hvis du trænger til et godt grin!

——————————————————-
Fakta om bogen:
Titel: Meter i sekundet
Forfatter: Stine Pilgaard
År: 2020
Forlag: Gutkind
Sider: 268