At læse denne lille roman på en for mig fuldstændig tilfældig dag, viste sig lige pludselig at være et noget spøjst sammentræf. Men i betragtning af at bogens omslag absolut intet fortæller om indholdet, så var det lige præcis det… en tilfældighed! Men det ændrer absolut ikke på fascinationsniveauet.

I går (den 18. november 2020) flyder jeg i min favorit læsestol med Solvej Balles lille gule roman Om Udregning af Rumfang 1 og her opdager jeg, at netop den 18. november er hele omdrejningspunktet for historien. Det er da pudsigt, ikke?

Historien handler om Tara Selter, som på en forretningstur til Paris opdager, at tiden er gået i stykker. Uanset hvad hun gør, så vågner hun hver dag konstant op til den 18. november. (Total Groundhog day-agtigt). Tara forsøger på alverdens måder at komme ud af den tidslomme, hun er havnet i. I en periode forsøger hun hver morgen at forklare hendes mand situationen, men han husker intet – han oplever dagen som ny hver morgen. Som de mange 18. novembre går, opdager Tara, at de ting, hun køber, stadig er hos hende dagen efter, selvom dagen er startet forfra. Og de ting, hun spiser, dukker ikke på magisk vis op igen, når dagen starter forfra. Altså må det være muligt at bryde ud af den onde cirkel.

Romanen giver et skræmmende indblik i Taras frustration, i takt med at hun gennemskuer, at uanset hvilken dato kalenderen siger, så tegnes der et billede af et absurd og meget ensomt liv i tomgang, bestående af lutter genfortællinger, hvor hun nærmest ved, hvordan dagen ender, før solen går ned. Historien ligner derfor et opgør med den forudsigelige og endeløse trummerum, som hverdagen ofte uvægerligt vil blive.

Dog bliver læseren efterladt med et par uafklarede ting – f.eks. er slutningen åben for fortolkning, og i og med at romanen er planlagt til at være første del af en heptalogi, så må man næsten gå ud fra, at vi endnu ikke er færdige med at følge Taras trængsler.

Jeg ser i hvert fald frem til at læse anden del af Om Udregning af Rumfang.

Læs den, hvis du trænger til en god omgang spekulativ fiktion!

——————————————————
Fakta om bogen:
Titel: Om udregning af rumfang 1
Forfatter: Solvej Balle
År: 2020
Forlag: Pelagraf
Sider: 160