Digterens Død, som er skrevet af Torben Munksgaard, er første del af Traum-trilogien. Det er en anderledes roman, som udover at være en spændende krimi også tegner et interessant billede af livet på stenbroen, af akademikerlivet og forvirringen over, hvad man egentlig skal bruge sit liv til.

I romanen møder man Simon; en akademiker, som drømmer om at blive forfatter, men som ikke helt tør gøre noget ved drømmen. I det hele taget er Simons liv noget værre rod! Hans bedste ven, Pelle, hoppede i døden fra et vindue i sin lejlighed et år tidligere – men Simon er ikke overbevist om, at Pelle hoppede frivilligt. Simon selv mister sit job og har ikke råd til at betale husleje og må fraflytte sin egen lejlighed. Han bliver reddet af Jonna, som ejer Café Traum. Hun tilbyder ham både et job og et sted at sove. Jonna kendte også Pelle, og heller ikke hun er overbevist om, at Pelle begik selvmord. Sammen sætter de to sig for at finde ud af, hvad der i virkeligheden skete den skæbnesvangre dag, da Pelle faldt i døden.

Som krimi fungerer historien godt. Det er ikke hæsblæsende action i klassisk krimi-forstand, selvom jeg må indrømme, at der var situationer, som kostede mig en fingernegl eller to undervejs – men i takt med at Simon og Jonna går på jagt efter sandheden, folder historien sig ud på fineste vis…

Men det er som stenbrosfortælling, at romanen virkelig blæser benene væk under mig. Det er fortællingen om de liv, der udviklede sig helt anderledes end planlagte. Om skuffelserne over at man ikke turde udleve drømmen… Om misundelsen overfor de venner, som godt turde, og den efterfølgende skam… Det er historien om, at uanset hvor godt du tror, du kender folk – så er der alligevel nok meget, som du ikke ved om dem…
Et eller andet sted så er det historien om os alle. Vi kunne nok alle sammen lære noget af Simon og Jonna!

Til sidst bliver jeg også nødt til at slå et slag for Munksgaards virkeligt skønne sprog, som gør Digterens Død til en sand fornøjelse at læse. Det er en af de mest velskrevne bøger, jeg er stødt på i år.

(Og hey, som et ekstra krydderi – lydbogen er oplæst af David Garmark… Det er et GENIALT match til stenbrosjargonen!)

————————————————————————-
Fakta om bogen
Titel: Digterens død (Traum-trilogien del 1)
Forfatter: Torben Munksgaard
År: 2020
Forlag: Modtryk
Sider: 445