Den danske pendant til engelske Miss Marple og amerikanske Jessica Fletcher er fundet, og hun hedder Anne-Maj Mortensen; en 60+ efterlønner fra Nykøbing Sj – stædig og nysgerrig som bare pokker…

Mysteriet i Genbrugsen er skrevet af Anna Grue, og som krimi falder den fint i tråd med “Agatha Christie-stilen”, hvor handlingen på trods af manglende tju-bang-action, er spændende, fængende og anderledes end de klassiske danske krimier.

Anne-Maj Mortensen er tidligere lægesekretær, nu efterlønner. Udover sin hund, datter og barnebarn går hendes dage med at lave mad og arbejde i den lokale genbrugsbutik. Genbrugsbutikken styres ud fra et skarpt opdelt hierarki, som administreres af den pensionerede skolelærer, Valborg, med de resterende frivillige som undersåtter. Da kollegaen, Helmer, dør, starter et internt opgør iblandt de frivillige, som gerne vil overtage hans pligter i butikken. Dette fører til noget klikedannelse, og i den forbindelse kommer Anne-Maj tættere ind på livet af Helmers enke… Da enken pludselig findes død, begynder Anne-Maj at blive mistænksom – der er noget galt! Men hvordan forklarer man politiet, at ældre mennesker faktisk godt kan dø af noget andet end alderdom? Og hvad er det egentlig, der foregår i Genbrugsen i Nykøbing Sj? Opmuntret af sin datter og barnebarn begynder Anne-Maj sin egen efterforskning, men der skal et dødsfald mere til, før end politiet begynder at tro på hende.

Jeg indrømmer blankt, at jeg nok er lidt farvet i min begejstring for Mysteriet i Genbrugsen. For det første så elsker jeg Miss Marple og Hun så et mord, og denne roman befinder sig bestemt i samme boldgade; for det andet så er jeg selv født og opvokset i Nykøbing Sj. Og jeg bliver bare ramt af en total barnlig glæde, når barndomsbyen (hvor der normalt absolut intet spændende sker) pludselig er i fokus, og hovedpersonen vandrer ned ad de gader, som jeg kender så godt. (Jeg ved godt, at der er hverdagsoplevelser for de af jer, som bor i de større byer – men hey, det er altså ikke tit, det sker for de små provinsbyer!). Men selvom man ser man bort fra disse positive ting, så er det stadig en god og spændende historie – og det er faktisk lidt rart, at gennemsnitsalderen i persongalleriet er en del ældre, end det jeg er vant til.
Jeg er spændt på at se, om Anna Grue giver os lov at møde Anne-Maj Mortensen igen. Jeg kunne i hvert fald godt tåle en omgang mere.

Læs den, hvis du er til krimier i bedste Agatha Christie-stil.

————————————————
Fakta om bogen:
Titel: Mysteriet i Genbrugsen
Forfatter: Anna Grue
År: 2020
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Sider: 304